BFG…

June 10, 2013 at 8:40 pm (Slice of life)

SafarKembali ke medan yang mencabar!

Permalink Leave a Comment

Little Muadz

September 22, 2009 at 11:15 pm (Slice of life)

Someone was ringing on the door. Rusydi stood up, and exited the room. The three of us were in his room (Me, Isa and Rusydi).

Ahlan, ta’al, ta’al (welcome, come here). Rusydi greeted the guest.

Rusydi reentered the room and said to us, “there’s someone special I want you to meet.”

***

Isa and I had just come from Cairo. Isa wanted to visit Rusydi before he went home to Malaysia for his holidays and asked me to accompany him. Read the rest of this entry »

Permalink 4 Comments

Dan pada Ramadhan itu ada Bekalan

August 30, 2009 at 7:09 am (B e r i n g a t)

Ambillah bekalan sebanyaknya, kerana pada Ramadhan itu ada bekalan.

Ramadhan ibarat sebuah kebun bunga yang semerbak baunya yang dilalui oleh muslimin tatkala ia mengharungi padang pasir kehidupan yang panas dan penuh keletihan. Persinggahan yang dinantikan. Persinggahan untuk mengumpul tenaga dan bekalan rohani.

Orang yang berpuasa menahan dorongan nafsu dan syahwatnya dari yang halal setiap hari sepanjang bulan Ramadhan. Yang demikian itu menolong dia menahan dirinya dari yang haram sepanjang hidup di segala tempat dan suasana.

Kalaulah kita mengetahui hikmah dan keistimewaan bulan Ramadhan, nescaya kita akan bercita-cita supaya sepanjang tahun menjadi bulan Ramadhan.(MM)

Permalink 1 Comment

Lessons From The Exam

July 3, 2008 at 10:26 pm (B e r i n g a t) ()

Alhamdulillah, akhirnya selesai jugak peperiksaan. Lega? Siapa tidak, terutama bgi mereka yang merasai peritnya study last minute seperti saya.

Sekarang masing-masing sibuk merancang untuk cuti. Andai tiada perancangan, sudah tentu cuti kali ini diisi dengan perkara-perkara yang lagho (sia-sia).

Namun dalam kita sibuk melihat kehadapan, merancang masa depan, tidak mahukah kita melihat kebelakang?

Satu persoalan: sepanjang musim peperiksaan ini, apa yang telah saya pelajari?

Mestilah ilmu perubatan!

Ya lah, selain itu?

Read the rest of this entry »

Permalink 7 Comments

Nasi jadi bubur…

June 28, 2008 at 5:42 am (B e r i n g a t, Cerpen) (, , )

“Maaaaddd…banguuunnn,” Kumim menjerit mengejutku dari muka pintu bilikku. Aku menggosok-gosok mataku yang tidak gatal itu sambil mengerling ke arah jam dinding yang terletak setentang dengan katilku. Pukul 7.30 pagi. “Aduss…buang tebiat ape si Kumim nih. Tak ada kerja lain ke nak kejut aku pagi-pagi buta ni…pak arab pon belom bangun lagi tau tak…,” aku bermonolog sendirian.

Read the rest of this entry »

Permalink Leave a Comment

imtihan…macam-macam boleh berlaku

June 20, 2008 at 4:33 pm (B e r i n g a t, s e m a s a) (, , )

“Aduh, yang aku tak bace tulah yang masuk.”

“Orang lain study ala kadar je, tapi yang diorang bace masuk.”

..kecewa~

Cuba bayangkan, setelah banyak mengulangkaji pelajaran, akhirnya bahagian yang kita tak baca itulah yang keluar dalam peperiksaan.

Yang menambahkan lagi sedihnya, orang lain study ala kadar je, tapi yang diorang bace masuk.

Penyelesaian disini mudah sahaja, ULANGKAJI SEMUA yang ada dalam silibus. Kalau dah baca semua, bagi je ape2 soalan, confirm boleh jawab.

Read the rest of this entry »

Permalink 8 Comments

Layakkah aku??

May 8, 2008 at 8:42 pm (B e r i n g a t, s e m a s a) (, , , )

Tarikh 14 mei tahun ini ..genap 60 tahun nagara haram Israel terbentuk. Israel, sebuah nagara yang cukup kecil dengan penduduk yang beberapa kerat, namun memberi pengaruh yang cukup besar kepada dunia. Dari kemajuan sains, teknologi hinggalah pengaruh politik dan penguasaan kerajaan. Segala tindakannya tidak mampu dibantah oleh sesiapa, hanya kutukan-kutukan dari negara-negara lain. PBB hanya mampu membuat kenyataan membidas tidakan musuh Allah ini.

Itu lah Israel..buat masa ini merekalah raja..

Mereka yang menentukan percaturan di dunia ini

Dimana pula umat Islam??

Read the rest of this entry »

Permalink 3 Comments

bodohkah aku?

May 1, 2008 at 2:11 pm (B e r i n g a t)

“Erm…siapa tu?”

“Siapa? Oh, dia tu lecturer Physiology kami. Ajar respiration.”

Lecturer merokok! Dia tak tahu ke yang merokok tu membahayakan kesihatan?”

“Dahlah dia seorang doktor. Sepatutnya dia lagi tahu dari kami.”

Ramai yang tidak boleh menerima kelakuan doktor sebegini. Mana tidaknya, seorang yang telah mempelajari, memahami, dan kini mengajar tentang bahayanya merokok, tetapi dalam masa yang sama dia juga merokok.

Kemana perginya ilmu dia? Apa tujuan sebenar dia menuntut ilmu?

Read the rest of this entry »

Permalink 11 Comments

Di mana ku letakkan diri ini?

April 29, 2008 at 5:54 pm (B e r i n g a t) (, , )

Firman Allah ;

كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ

“Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)”

(ali-imran : 110)

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلا مِمَّنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِين

“Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: “Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)”

(fussilat : 33)

Kehadiranku ke kelas Psychology pagi tadi mengajarku satu perkara yang amat penting bagi seorang insan yang ingin berjaya di akhirat kelak. Kebiasaan subjek ini kurang diminati dan kelas juga akan kurang bilangan pelajar. Namun topik kali ini begitu menarik sekali minatku untuk fokus pada setiap bait-bait perkataan yang terlontar dari mulut Asst. Prof Nasr (pensyarah departmen psychology). Minggu ini kami belajar mengenai motivasi. Point pertama yang diketengahkan Dr Nasr, iaitu walaubagaimana kuat dan canggihnya enjin sesuatu kereta itu, jika tiada minyak(motivasi) maka kereta itu tidak akan bergerak. Manusia walau segagah mana pun dia, jika dia gagal dalam mencari motivasi hidup, maka dia tidak akan berdaya meneruskan hidup dan merasa hidup ini terlalu kosong. Namun manusia yang sering dimotivasikan oleh sesuatu akan jelas dan bertenaga dalam segala tindak-tanduknya.

Read the rest of this entry »

Permalink 1 Comment

Berserah

April 25, 2008 at 12:47 pm (Cerpen) (, )

Pilot Shaker berputar pantas di jemarinya. Matanya masih tertumpu pada soalan terakhir untuk written Physiology. Otaknya dikerah sekuat mungkin bagi mencari jawapan untuk soalan terakhir tersebut. Segala data-data yang telah disusun semalam cuba diselongkar semula. Mungkin jawapan tersebut menyorok di celah Area 44 ataupun tersesat di Broca’s area. “Haih…aku rasa dah hafal dah bab ni. Baru jer semalam. Mane lah pulak budak tu pergi”. Fikirannya masih buntu sedangkan masa menjawab hampir tamat.

Read the rest of this entry »

Permalink 3 Comments

Next page »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.